De Lobsterboot

De Lobsterboat is een van oorsprong Amerikaanse vissersboot voor het vangen van kreeften middels het uitzetten van kooien. Dit vindt grotendeels plaats in de Noord Atlantische wateren voor de kust van Maine, hierbij worden aanzienlijke afstanden afgelegd aangezien de kooien geregeld geleegd moeten worden. Het aantal kooien kan oplopen van 200 tot wel 2000, afhankelijk van waar er gevist wordt. Het is voor deze vissers dan ook van het grootste belang dat hun boot zeewaardig, snel en economisch is en tevens een stabiel werkplatform vormt.

Het typische lobsterboot ontwerp heeft zich over een periode van bijna 100 jaar bewezen en is door de gezamenlijke inspanningen van vele generaties vissers, ontwerpers en bouwers ontwikkeld tot één van de meest efficiënte motorboot ontwerpen. Door de gezamenlijke praktijkervaring, die geen enkel ander scheepstype kan bieden, vertrouwen ook nu nog tienduizenden kreeftenvissers langs de kust van Amerika en Canada op deze boten.

De basis voor dit type boot is bijna altijd een rondspant half glijder met diepe kiel, scherpe boeg en één (zware) dieselmotor. Dus geen V bodem met twee schroeven of waterjets. Door de kiel en het beschermde roer/schroef is het voor de vissers makkelijk om de boot droog te laten vallen voor onderhoud en is de schade bij het aan de grond raken tijdens de vaart nihil. De boten zijn door de eilander vissersfamilies ook altijd gebruikt als verbinding tussen de vele eilanden en het vaste land. Tijdens de drooglegging werden de snelle lobsterboten veelvuldig gebruikt om sterke drank het land binnen te smokkelen. De lobster boten zijn het symbool van het Amerikaanse- en Canadese kustleven in (vaak ruige) gebieden waar het leven nog bepaald wordt door de natuur. Mede hierdoor zijn deze boten al vele tientallen jaren erg in trek als pleziervaartuig.

Waarom een Lobsterboat?

Door de specifieke vaareigenschappen en het stijlvolle, easy going en stoere uiterlijk stralen Lobsterboten het typische "New England" coastal life gevoel uit. De scherpe boeg en ronde kanten zorgen voor een soepele rit door ruige zeegang waardoor de boot weinig snelheid verliest. De overgang naar hogere snelheden gaat al even soepel vanwege het ontbreken van de overgang naar planeren. Het zijn een veelzijdige en solide boten met een hoog snelheidspotentieel.

Snelheid, betrouwbaarheid en races

Het snelheidspotentieel van de Lobsterboten wordt een paar keer per jaar op de proef gesteld tijdens de Lobsterboat races die gedurende de zomer in Amerika plaatsvinden. Hierbij racen de vissers tegen elkaar in diverse klassen. De snelheden die hierbij gehaald worden door de winnaars liggen rond de 94 km/u voor de snelste diesel aangedreven boten(Northern Bay's) en rond de 120 km/u voor benzine aangedreven boten.

Het efficiënte ontwerp gecombineerd met één zware, langzaam lopende dieselmotor maakt het mogelijk om met relatief hoge kruissnelheden comfortabel grote afstanden af te leggen zonder dat dit gepaard gaat met een extreem hoog brandstof gebruik en een hoog motortoerental (geluid en slijtage) . Dit type motoren is zeer betrouwbaar en het is dan ook niet noodzakelijk om twee lichtere motoren te installeren.